drs. G.J. (Pien) ter Haar
p.terhaar@pithc.nl
+31 (0) 6 53 24 52 51

 

Blog

Veel steun voor mensen met dementie

Datum: 01-02-2017 18:41 | Auteur: Pien ter Haar | Labels: dementie, zorg, gemeente, dementievriendelijk

Gemeenten hebben een zorgplicht. Alle inwoners horen toegang tot de juiste zorg of sociale voorzieningen te hebben. Daarnaast horen we ook nog zo veel- en lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en – alsof de ambitie klein is- ook meer voor elkaar te zorgen.  Een boel denkwerk voor de lokale overheid dus. Mensen met dementie zijn slechts een onderdeel van al dat gepeins. Ook zij willen en moeten zo lang en prettig mogelijk thuis wonen.

 Maar dan blijkt er ergens een vuurtje te zijn aangewakkerd. Het fikt zo goed dat de vonken beginnen over te slaan. Op een filiaalchef van de plaatselijke supermarkt die zijn medewerkers traint om het gedrag van een oudere dame met dementie te herkennen en haar op en top te assisteren. Op buren die willen weten hoe ze het beste op hun ‘naaste’ met dementie kunnen reageren. Op de politie die gedesoriënteerde senioren achterop de brommer tot aan de voordeur brengt.

Ik zag genoeg zin en noodzaak om deze kwetsbare inwoners in de openbare ruimte bij te staan. Dat was vooral via een bijdrage aan de conferentie ‘dementievriendelijk Teylingen’. Eén van de edities van een succesvol programma, aangestoken door Alzheimer Nederland. Er waren zoveel ideeën en lieve gedachten om mensen met dementie te helpen. Deelnemers bleken zo bereid om het leven van mensen met dementie zo plezierig mogelijk te laten verlopen. 

‘We kunnen geld pinnen sympathieker organiseren. De piep die te horen is als het apparaat het geld uitspuugt, leidt mensen met dementie namelijk erg af. We kunnen met mooie foto’s de vroegere core business van een dorp laten zien, herkenningspunten organiseren, alleen praten over wat zintuiglijk waar te nemen is, de woning zoveel mogelijk laten zoals het altijd was, de toiletdeur zo plaatsen dat de heer of dame met dementie alleen de huiskamer in kan lopen of met een uitgekiend lichtplan het ritme van de dag nabootsen. Ideeën die zo te kopiëren zijn. In Teylingen hebben ze dat graag. Zodat mensen met dementie ergens anders het via deze warmte, zorg en begrip zo lang mogelijk thuis kunnen volhouden. Gelderlanders: let’s move!

 

Er zijn nog geen reacties geplaatst